Smartare än en femteklassare

Det råder ”vi i femman”-feber i bygden. Fantastiskt roligt att det går så bra för våra femteklassare. Frågenivån känns ibland överkomlig, men med vissa frågor kan jag lugnt konstatera att jag inte är smartare än en femteklassare, även om jag gått många år i vår svenska skola och ännu fler i livets skola.

Vad är den viktigaste lärdomen från livets skola? Kanske är det, att ju mer kunskap jag får, desto mer inser jag hur lite jag vet och hur mycket mer det finns att utforska.

Jag funderar mycket över livets stora frågor i min ensamhet och tillsammans med andra. De klassiska frågorna, var kommer vi ifrån, vart är vi på väg och vad gör jag här? Några av mina favorittankar just nu:

  • Högst osannolikt att vi finns. För att göra den filosofiska diskussion enkel så utgår vi från att vi finns.
  • Ursprunget är antingen något som skapats eller kommit till av en slump. Min tro är ganska liten därför tror jag att någon/något skapat oss. Jag har svårt att hitta en så stor tro att en så väl fungerande och komplicerad värld skulle uppstå av en slump (trots massiv påverkan från populärvetenskapen att det skulle vara så).
  • Om det finns en intelligent designer bakom, vem/vad är då denne skapare? Idag i vårt privatreligösa Sverige så uppfinner var och en sin egen hemsnickrad tro. Jag möter väldigt få ateister idag. De alla flesta har en tro på något. (Att inte tro på någon skapare är ju dessutom också en tro). Och vi är många som tror på Någon. Tron kan ju hjälpa något i sig, men finns det Någon som dessutom vill hjälpa och vägleda oss i tillvaron är det ju viktigt att hitta sanningen om vem denne Någon är.
  • Vem är då denne Någon/Gud? Vi kommer inte undan Jesus när vi söker vem Gud är. Jesus gör anspråk på att visa på vem Gud är och till och med vara Gud. För mig har upptäckten av vem Jesus är och vad han lär varit, och är, oerhört utmanande och livsbejakande.
  • I Equmeniakyrkan i Ljurhalla är Jesus central i vår tro på Gud, vi söker vägledning i hans liv och undervisning för att forma våra egna liv. Den gyllene regeln som Jesus lär ut ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni göra för dem” är ju ett fantastiskt ord. Skulle alla leva efter denna skulle världen se totalt annorlunda ut. Vi försöker leva efter den och kämpa för och med det goda med Guds hjälp, välkommen att kämpa och söka tillsammans med oss.

Hurdan var då Jesus som femteklassare? Som 12-åring är han beskriven: ”Alla som hörde honom häpnade över hans förstånd och de svar han gav”

Tomas Arvidson, pastor i Equmeniakyrkan Ljurhalla