Vad gör vi i scouterna?

När vi träffas på onsdagskvällarna så är det ett väldigt blandat program. Patrullen träffas fyra till fem gånger varje termin och gör något hantverk eller så är vi ute i skogen och gör upp eld och grillar korv. En klar favorit är dock när vi lagar något ätbart. Ibland har vi gemensamma träffar, då hela kåren gör något tillsammans exempelvis spårningar, utekvällar, jobbar med något tema eller gör studiebesök. Varje termin har vi också några kvällar då vi pratar om vår tro och lär oss mer om det som står i bibeln. Det är oftast vår pastor eller ungdomsledare som är ansvarig för detta.

Kvällen brukar avslutas med en andakt. Då får vi lugna ner oss lite och det någon av ledarna berättar något om Gud eller livet.

I slutet av september/början på oktober är det dags för kämpalek, som är en långspårning där patrullen får i uppdrag att klara och genomföra olika uppgifter.

Scoutläger LUFFEN 3-6 juni 2017 

...  sommarens scoutläger Luffen 2017, var ett vandringsläger tillsammans med Ljurhalla och Asklanda-Ornunga scoutkår.

Scouterna vandrade patrullvis några timmar varje dag med en lätt packning. På vandringen fick de uppleva lite äventyr och några utmaningar.
På eftermiddagen kom de fram till platsen där de skulle ska slå läger för natten. Då hade scouternas ”stora” packning transporterats dit. På kvällen var det lägerbål och andakt innan det var dags att sova på en loge, i militärtält eller i vindskydd. 
Scouterna hade roligt och lägret var uppskattat även om vädret bjöd på såväl sol och värme som regn och åska men en scout möter svårigheter med gott humör.

 

 

Scoutprogram hösten 2017 - tema "scoutlagen"

30-aug.       Start
6-sep.         Patrull
13-sep.       Patrull
20-sep.       Sjunde lagen
27-sep.       Tredje lagen
30-sep.       Kämpalek OBS! Lördag
4-okt.         Patrull
11-okt.       Andra lagen
18-okt.       Sjätte lagen
25-okt.       Patrull
1-nov.         LOV
8-nov.         Fjärde lagen
11-12 nov  Hajk
12-nov.       Scoutgudstjänst OBS! Söndag
15-nov.       Femte lagen
22-nov.       Patrull
29-nov.       Första lagen
6-dec.         Julspel

 


Vad är scout?

1907 grundade Robert Baden-Powell scoutrörelsen, då han tog med sig några pojkar från olika sociala bakgrunder till ett veckolångt läger. Sedan dess har scoutrörelsen växt, och idag finns det cirka 48 miljoner scouter i nästan alla världens länder. 

Det är världens största idéburna ungdomsrörelse. Den är politiskt neutral och vill ge en social och personlig utveckling och en demokratisk uppfostran. Man arbetar efter metoden "learning by doing" - att lära sig genom att göra. Man vill på så sätt utveckla ungdomars ansvarskänsla, laganda och att leva i naturen. Scoutrörelsen engagerar sig också i samhället tex. i miljön och kulturella skillnader. Alla ska ha samma möjligheter att vara med både handikappad, invandrare och flyktingar. Scouting utövas på många olika sätt, i Sverige är det mer som en fritidssysselsättning.
 

equmenia Scout

equmenia är namnet på det samlade ungdomsarbetet i det nya kyrkosamfundet Equmeniakyrkan som har bildats av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. 

equmenias scoutverksamhet hette tidigare SMU Scout fram till sommaren 2013. Nu heter vi equmeniascout. Vi är medlemmar av Scouterna. 

equmenias scoutverksamhet har ca 11 000 medlemmar mellan 6 – 25 år. Genom att bedriva scouting vill vi arbeta för att ha verksamhet där barn och unga får utveckla en tro, skapa en plats där alla blir sedda och förmedla budskapet att Jesus Kristus är Herre.

Scoutdräkt

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blå scoutskjortan. Grundplaggen i scoutdräkten är en scoutskjorta (-t-shirt, -piké) med märken och scouthalsduk med sölja. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har. Här finns beskrivning för var olika märken ska sitta på scoutskjortan.

I början av höstterminen gör vi gemensamt inköp och det finns då möjlighet att köpa skjortor från vårt förråd. Det går även att beställa varor direkt från scoutshopen. 
Vi har ett begränsat antal begagnade skjortor som vi säljer för 150 kr. Om du vill byta till större storlek kan du lämna tillbaka din begagnade skjorta om den är hel, ren och märken är avlägsnade, så att skjortan ser fin ut. Du får då 150 kr i ersättning om skjortan är välbehållen. Här finns mer information om storlekar och priser.

 

Trygga möten

Inom equmenia scout har alla scoutledare genomgått en utbildning som heter "Trygga möten" http://www.scouterna.se/ledarskap-och-utbildning/trygga-moten/ Utbildningen ska förebygga övergrepp på barn och ledarna lär sig att vara uppmärksam på barn som far illa.

Information om försäkringar

Vi vill att du som medlem i Scouterna ska känna dig trygg och därför finns vår medlemsförsäkring. Försäkringen gäller så fort du deltar i någon verksamhet som anordnas av Scouterna och under resa till och från verksamheten. Försäkringen gäller för medlemmar men också för icke medlemmar under prova på-perioden. Mer information om scouternas försäkring finns att hitta på: http://www.scoutservice.se/utveckla-karen/administration/forsakringar