Vardagstro

sunrise-1670979_1920.jpg

När jag skriver detta så har vi precis gått in i september månad. Det är den första höstmånaden som vi brukar kalla det. Efter en osannolikt varm och torr sommar så har vi nu fått regn och kallare väder. De många badtillfällen vi hade i sjön har stannat av och vi har kommit in i höstterminens mer normala lunk. De familjer med barn har börjat sin hösttermin och även i församlingen så har vi nu efter en tid av förhoppningsvis mer vila fått starta upp de olika verksamheterna igen. Efter några intensiva veckor med Vårgårda Möte så är våra mer vanliga gudstjänster igång igen och Equmenias verksamheter har börjat på för fullt och vi är på gång igen.

Visst kan det kännas skönt att vara lite ledig och ha semester från skola och arbete men även från församlingsaktiviteter ett tag under sommarmånaderna. Jag hoppas dock att livet med Jesus, det kristna livet inte har tagit sommarlov utan att vi har fortsatt att umgås med Jesus även under denna tid. Du kanske har varit på konferens, på läger eller på annat sätt än vanligt fått del av Guds ord. Jag tror inte att Jesus tog ut så mycket semester under sin tid här på jorden och särskilt inte under de tre sista åren av sitt liv. Han hade nog fullt upp med att undervisa sina lärjungar om hur det nya livet med honom skulle kunna se ut och hur de på bästa sätt skulle leva det  tillsammans med sina medmänniskor.

När man lever livet som kristen och även då som församlingsmedlem så tänker man kanske framförallt på de olika gudstjänster och samlingar som finns i vår kyrka i Ljurhalla. Men samtidigt så är det väl om vi tänker efter en ganska kort tid av veckans alla timmar som vi trots allt lägger i kyrkan även om det ibland kan kännas så. Nej, den mesta av vår tid lägger vi givetvis på annat. Vi har vårt hem och familj att sköta. Vi går i skolan eller har ett arbete eller kanske till och med är pensionär. Vi tycker om att göra saker på vår fritid av olika slag. Så ser det väl ut för de flesta av oss och då är min lilla poäng att det är i Vardagen som vi är mest och det är där som vi mest praktiserar vår Tro.

Vardagstro har vi som ett tema i församlingen just nu och det är där - i vardagen - som vi mest lever och finns till. När Jesus vandrade omkring på vår jord var han noga med att besöka synagogan och gå på gudstjänst men han levde ju också den mesta av sin tid i vardagen bland sina medmänniskor och predikade men var också bara människa. Att gå på gudstjänst och ha en gemenskap i församlingen tror jag är väldigt viktigt men låt inte den kristna tron stanna där utan ta med dig den ut i din vardag och lev ut det livet hela tiden. Du behöver inte gå och basunera ut din tro bland gator och torg men låt mig citera den Helige Franciskus som lär ha sagt såhär; “Predika alltid om om nödvändigt använd ord” Det kan vara ett bra sätt att leva som kristen i vardagen.

Håkan Oscarsson