Teckenspråk

heart-3147976_1920.jpg

”Många gånger och på många sätt talade Gud i forna tider..” så börjar Hebreerbrevet i Bibeln. Gud har talat på många sätt, men visste du att Gud ofta har talat på ”teckenspråk”? Regnbågen är ett exempel på Guds teckenspråk. Varje gång du ser regnbågen kan du påminna dig att det aldrig ska komma en världsomfattande översvämning igen. Nu glömde Gud ta copyright på regnbågen, så idag har andra anammat regnbågen som sin symbol… Det finns en mängd andra exempel på Guds speciella teckenspråk, vi har det bland annat i samband med julens budskap.

Herdarna får plötsligt i nattens mörker besök av en lysande änglaskara. Mitt i nattens mörker slår Gud på helljuset och bländar både får och herdar. Naturligt nog blir herdarna vettförskrämda, hur fåren reagerade vet vi inte. Men inte underligt att ängeln börjar sitt budskap med, var inte rädda! Sen berättar han om att han kommer med glädjande nyheter, ett ”hallelujamoment” för hela folket. En frälsare är född. Inte en ny Zlatan, någon fotbollshjälte som ska frälsa landet. Nej, något mycket större. En som ska rädda världen från ondskans all djävulskhet. Vet inte om herdarna funderar på, hur det skulle gå till, där de står i härlighetens ljus. Men innan ängeln faller in i lovsångskören, så talar han om hur Gud ska bekräfta budskapet med teckenspråk: Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.

 På en helt annan plats studerar några välbärgade stjärntydare himlen. De har upptäckt ett tecken i skyn, en ny stjärna. Tecknet är tydligen lika klart för dessa vise män, som änglarnas budskap till herdarna. När de följt stjärnan och ser den över stallet fylls de av en stor glädje. De packar upp sina kistor med dyrbara gåvor och faller ner och tillber den nyfödde fredskonungen.

 När den lille kungen växer upp så präglas hans liv av teckenspråk. Han talar fantastiska ord som vi har bevarade idag i nya testamentet. Fridsrikets regler enkla att lära svårare att efterleva. Älska Gud och älska varandra. Guds kärlek och storhet visas i en rad tecken. Och en man från judarnas råd som gör en nattlig visit hos Jesus tolkar teckenspråket åt oss: ”Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare. Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom.” Tecken är tydliga. Gud är med oss. Korset blev så småningom det stora tecknet på Guds kärlek, och på fridsriket som Jesus vill leda alla till.

 När Johannes ska sammanfatta sin skrift med glädjens budskap full av teckenspråk, skriver han: ”Också många tecken som inte har tagits med i denna bok gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. Men dessa har upptecknats för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds son, och för att ni genom att tro skall ha liv i hans namn.”

 I adventstiden är det dags att påminna sig om att ge kungen vår hyllning. Att lovsjunga honom och låta honom få rida in i våra hjärtan. När han får en plats i våra liv kommer hans kärlek, glädje och frid förvandla oss från insidan. Och vi får kraft att vara med att i smått och stort förvandla den här världen till en bättre plats. Vi får vara med och förmedla Guds starkaste teckenspråk till människor. ”Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek.”

 På det sättet kan vi förverkliga vår vision för Ljurhalla ”En kyrka för hela bygden, där mötet med Jesus Kristus förvandlar – mig dig och världen”

Tomas Arvidson