Advent

Så är vi då äntligen där – Första advent.
Jag tror att många har längtat efter att få lysa upp den mörka hösten med allt som hör adventstiden till. I år känns det som att många har börjat extra tidigt för att få ljus in i sina hem och sin tillvaro när Coronapandemin gjort att det kanske känns extra mörkt och trist och att vi så väl behöver lite ljusglimtar i våra liv. Adventsstjärnor, Ljusstakar, Utegranar, Ljusslingor och mycket, mycket annat lyser numera i de flesta stugor runt omkring vårt avlånga land. Visst är det härligt med ljuset som sprider sig och ljus ger förstås också värme. Tänk att få tända det första adventsljuset i ljusstaken och kanske släcka ner lite i rummet och riktigt känna hur ljuset och värmen sprider sig och så får vi tända ett efter ett av ljusen i ljusstaken under adventstiden i väntan på julen.
 
Du vet säkert vad advent betyder och innebär. Advent betyder ankomst och vi har nu fyra veckor på oss att räkna ner till den dagen då Jesus föddes hit ner till vår jord. Även om man inte har en tro på Gud och på Jesus som hans son så finns det ingen som kan förklara varför vi firar advent och jul på något annat sätt än det faktum att det är just Jesu födelse som det handlar om. Jesus kom hit ner till jorden av en anledning och den anledningen är du och jag. Vad är det vi läser om i det vi kallar för ”Lilla bibeln”, Johannes 3:16 – ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror inte ska gå under utan ha evigt liv”. Det sammanfattar det kristna budskapet och vi får i adventstiden, i väntan på julens budskap tacka Gud för det han gjorde för oss en gång. Vi väntar på världens ljus.

I Johannesevangeliet läser vi Jesu egna ord; ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Ett underbart löfte till oss alla i en ganska mörk tid och en mörk värld. Jesus, världens ljus som vi väntar på i advent vill vara och är världens ljus och han vill lysa upp vårt mörker och värma oss. Jesus vill också att vi ska ta till oss det ljuset och själva vara ljus och sprida värme där vi finns och där vi befinner oss. Så låt oss alla i den här tiden försöka sprida det ljuset och den värmen till någon eller några så att adventstiden blir en ljus och härlig tid.


Adventsljusen tänder vi ett efter ett, en brinnande bön för sanning och rätt.

Det första ska lysa mig djupt härinne, bevara mitt hjärta och värma mitt sinne.

Det andra ska lysa för alla jag känner, att alla får plats och kan leva som vänner.

Det tredje ska lysa för alla som lider, som kämpar och drömmer om lyckliga tider.

Det fjärde ska lysa för marken och skogen, för luft och för hav och vår framtid på jorden.

Adventsljusen tänder vi ett efter ett, en brinnande bön för sanning och rätt.

Så önskar jag er en skön adventstid i väntan på Jesu födelse – på julen.

Håkan Oscarsson, diakon Equmeniakyrkan Ljurhalla

Tomas Arvidson