Fräls oss från (c)oro(na)!

woman-working-girl-sitting-133021.jpg

”Var inte rädd” eller “känn ingen oro” ska finnas 366 gånger i vår bibel. Jag vet inte om det är sant eller om det är en god predikanthistoria. Men det är sant att bibeln manar oss till att inte vara rädda, alla dagar på året även när det är skottår.

Jesus talar också om att svåra tider ska komma och uppmanar oss att inte tappa besinningen när folk och länder ska resa sig mot varandra. Det blir allvarliga jordbävningar och epidemier och hungersnöd på den ena platsen efter den andra... (Luk 21)

En annan översättning säger ”...grips inte av panik… ...när ni ser epidemier komma... …på den ena platsen efter den andra…”

Det står om lärjungarna ”De höll alla dörrar till huset låsta av rädsla… “ Det är lätt att gripas av panik och tappa besinningen oavsett vad rädslan består utav. För lärjungarna hände något märkligt innanför de låsta dörrarna, mitt i deras isolering och oro ”så stod plötsligt Jesus mitt ibland dem och sa: Frid åt er alla!” (Joh 21)

Mitt i våra liv där vi är i vår vardag, där vi matas av corona-oro, är det lätt att tappa besinningen och gripas av panik. Men mitt i vår oro kan det märkliga ske, Jesus kommer till oss med sina ord: Känn ingen oro och tappa inte modet. Han finns inte kroppsligen hos oss men han finns där och säger Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet. (Joh 14)

Hela bibeln, och många i dag, vittnar om hur Jesus ger människor sin frid oavsett omständigheter. Tillsammans, även om vi dessa tider inte alltid är kroppsligen nära varandra, får vi söka Jesus och låta mötet med honom förvandla oss.

Bibeln uppmanar oss: Bekymra er inte; ängslas inte. Be i stället. Forma era bekymmer till böner och tacksägelser, och tala om för Gud vad ni behöver. Innan ni vet ordet av kommer ni att få erfara Guds frid, där allt samverkar till det bästa och då blir ni lugna. Det är underbart när Kristus tränger ut oron ur våra hjärtan. (Fil 4)

En annan översättning säger: Då skall Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus.

Ibland kan ändå oron få övertaget i våra liv och då behöver vi stödja och hjälpa varandra till besinning och frid. Vi får lyssna till varandra och be för varandra. Vill du ha hjälp i samtal eller bön tveka inte att ta kontakt med oss i Equmeniakyrkan Ljurhalla. Även om det inte är lämpligt för alla att mötas fysiskt så kan vi mötas på telefon eller sociala medier.

Herren välsigne dig och bevare dig.
Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig.
Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid

Pastor Tomas

Rebecka Appelfeldt