En annorlunda påsk!

a-photo-of-blue-skies-above-clouds-3766104.jpg

Det var en annorlunda kväll. Var och en var samlad i sitt eget hem enligt order. Ingen tilläts att gå ut, om någon gjorde det var det med fara för sitt eget liv. Man gjorde allt för att skydda sig. Det var många olyckor som redan drabbat landet. Nu gick budet ut att slakta ett lamm, helsteka det och äta det tillsammans med osyrat bröd och bittra örter. ”Ät med reskläderna på och var beredda på en lång resa. Ni ska ha skor på fötterna och vandringsstavar i händerna”. Men innan måltiden vid slakten skulle de ta blodet från lammet och stryka på dörrposterna till husen där de bodde. När så döden gick genom staden så skulle blodet från lammet skydda familjerna.

Den här är anledningen till att judarna firar påsk (peach= gå förbi), efter måltiden släpper Farao Israels folk fria. De hade ju hållits som slavar i Egypten. Sedan börjar en lång vandring för dem till Israel.

På Jesu tid är det just den här måltiden och påsken som Jesus och hans lärjungar firar. Men den där kvällen runt år 33 blev en annorlunda påsk. Jesus och hans lärjungar var samlade och när man kommer till berättelsen om lammet som offras och dess blod som räddar, så byter Jesus ut orden och beskriver sig själv som påskalammet. Jesus talar om att det är hans kropp som offras och det är hans blod som räddar. Sedan får lärjungarna under påskdagarna uppleva en vandring i den mörkaste dal. Men de får också uppleva vändningen på påskdagens morgon. En annorlunda fantastisk påsk

När vi firar den kristna påsken så är det Jesu död och uppståndelse vi firar. Hur Jesus gett sitt liv för oss för att vi ska få leva. Vi påminns om detta varje gång vi firar nattvard. Och speciellt på långfredagen får vi återuppleva hur ”Gud så älskade världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under, utan ha ett evigt liv”.

Men detta år blir det en annorlunda påsk, vi kan inte fira som vi brukar i kyrkan, och vi uppmanas att inte samlas till stora kalas i hemmen. Mycket är annorlunda denna påsk och känns på något sätt nästan overkligt.

Men det finns saker som inte förändras som inte är annorlunda. Gud går med oss oavsett hur omständigheterna runt vårt påskfirande ser ut. Paulus beskriver det så fint i Romarbrevet ”Om Gud är på vår sida, spelar det ingen roll vem som är emot oss! Gud skonade ju inte ens sin egen son, utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla. Skulle han då inte vara beredd att skänka oss allt annat tillsammans med honom… …Skulle då något kunna hindra oss från att ta emot Kristus kärlek? Nej, inget! Det spelar ingen roll om vi upplever nöd eller ångest, om vi blir förföljda, får svälta, saknar kläder eller råkar ut för faror och dödshot… …Jag är helt övertygad om att inget kan skilja oss från den kärlek Gud visade oss genom Jesus Kristus.”

En annorlunda påsk är det. Men Guds kärlek förändras inte, han älskar dig och går med dig hur än din påsk ser ut.

Vi i Ljurhalla önskar dig en riktigt uppståndelserik och glad påsk!

Pastor Tomas

 

Tomas Arvidson