Inblick: Nårunga kyrkokör

Församlingskören i Nårunga startade enligt uppgift 1975 med Lars Emanuel som körledare. Claes Hilliges tog över 2003 och förutom sång på gudstjänster har det gjorts ett flertal körresor till Tyskland, Danmark, Norge, Österlen och Dalarna.

Från vilket år övertog du, Claes, uppdraget som ledare för Nårunga Kyrkokör?

Jag började som körledare våren 2003 och var då anställd terminsvis då jag var lite osäker på min egen framtid som körledare. Men sen blev jag kvar.

Vad är syftet med en kyrkokör och vilken roll har den i gudstjänstlivet?

Att sjunga tillsammans är en fantastisk gemenskapsform. Att vara EN kör, även om vi är många personer, är något unikt. Det är också en bild på den kristna församlingens tanke: många grenar – ett träd. Genom musiken öppnar man upp känslostämningar som andra former inte förmår.

Kyrkans församlingskör tycker jag skall följa kyrkoåret och kunna spegla och tolka de olika tankar och yttringar som ett kyrkoår innebär. Sen kan ju kören ha en särskild funktion då de stora högtiderna firas. Kören har, under de år som jag har fått vara med, alltid sjungit till tacksägelsedagen, alla helgons dag, advent, jul och påsk. Något konsertliknande sommar-uppträdande har också förekommit, både hemma och som besök i andra sammanhang.

Hur tänker du när du ska välja sånger? Vad är det som styr valet?

Jag känner att både tonspråket och texterna är de centrala bitarna som avgör musikvalet. Jag försöker alltid svårighetsanpassa sångerna så att det inte blir för lätt eller svårt. Sånger väljs utifrån helheten, toner och text, och jag arrangerar det mesta utifrån de som skall sjunga det. Ibland rådfrågar jag körmedlemmar om sångval, men i huvudsak tänker jag ut repertoaren på egen hand till att passa i det sammanhang de skall sjungas.

Kören består av både äldre och yngre, hur har du lyckats föryngra kören?

Ja, kören är en verklig mix av många åldrar. Det tycker jag har berikat vår kör. Våra körresor har också fördjupat vår samvaro. Körmedlemmarna har stor kärlek till var-andra, oavsett ålder. Angående körens yngsta sångare, så har ingen kampanj förts för att få unga medlemmar, utan det har blivit så, helt dynamiskt, till allas glädje.

Hur ser framtiden ut för Nårunga Kyrkokör?

Jag har ju fyllt 65 så min insats i kören sjunger ju på postludiet men så länge glädje och ork står mig bi är jag kvar som ledare. Den som tar över efter mig kan få leda en härlig samling sångare mot framtiden. Kören behöver dock hela tiden påfyllning av nya sångare för att bli dynamisk. Flera av körens medlemmar har tyvärr gått bort så att vi får nya tillskott är livsviktigt för körens fortsatta existens. Förutom den stora glädjen att få sjunga och njuta av vacker körklang förstås.

/Claes Hilliges och Gun Vårhall


Detta är en artikel från senaste numret av inblick. Läs hela tidningen >>

 
Rebecka Appelfeldt