Inblick: Musik och glädje

Foto: Jenny Forsberg

Jag heter Jenny Forsberg och är uppvuxen i Ljurhalla. Jag har varit engagerad i Equmeniakyrkan Ljurhalla från barnsben till att jag flyttade vid 19 års ålder. Idag bor jag i Stockholm tillsammans med min sambo. På dagarna pluggar jag och jobbar som fotograf och på min fritid skriver jag musik och pysslar i hemmet. Tidigare har jag t.ex. tagit en kandidatexamen i musikproduktion, jobbat som ljudtekniker och varit ungdomsledare i en kyrka.

När jag ser tillbaka på min tonårstid i Equmeniakyrkan Ljurhalla är jag speciellt glad över att det fanns plats för mig att utveckla och utöva mitt musikintresse. När jag och min syster Emma bestämde oss för att starta Ungdomskören var det ingen som satte käppar i hjulet för oss. Vi, som bara var 15 och 17 år, fick förtroendet att forma fram något vi brann för i kyrkan. Inga krav sattes på hur vi skulle sköta kören eller vilken kunskap vi skulle besitta. Jag skulle börja nian och kunde inte speciellt mycket om noter eller att leda kör. Ett år efter att vi startat kören började jag på musik-gymnasium och på varje teori- och gehörslektion satt jag som klistrad för på körövningen samma vecka kunde jag i praktiken använda det jag lärt mig i skolan. Det var så roligt att få så mycket ansvar tillsammans med Emma utan att ifråga-sättas.

Det var så roligt att få så mycket ansvar tillsammans med Emma utan att ifrågasättas.

Min förhoppning är att alla som varit med i kören ska minnas den tiden med glädje. Det där med musik och glädje – idag landar jag återigen i hur viktigt det är för mig. Jag har skrivit egen musik sedan jag var liten och i slutet av min musikproduktionsutbildning praktiserade jag inom musikbranschen och fick se många sidor av hur det kan gå till när musik görs. Jag tappade glädjen i musiken och började känna otroligt mycket press, det fanns ju så många som var så bra. Vad gör jag här?

En dag kom en tanke till mig ”vad skulle jag fylla mina dagar med om jag tillåter mig att gå ifrån bilden av vad jag förväntar mig att jag ska göra med mitt liv och tillåter mig att göra det jag tycker verkar roligt?” En ny värld öppnade sig! Jag ville testa på att vara ungdomsledare, resa, plugga foto, skriva min egen musik på mitt sätt när jag själv ville det. Jag tror att känslan av längtan eller glädje inför något kan vara ett av Guds sätt att vara med oss. När jag är nere och känner att ingenting ger mig glädje så kan en liten tanke som ”åh, vad härligt det hade varit att lyssna på ljudbok nu” vara Gud som påminner mig om att jag ska ta hand om mig själv. Så att försöka lyssna inåt och lyssna på sin kropp och själ är inte egoistiskt – det är att lyssna in Gud. För Gud har skapat mig och Gud sa: ”Du ska älska din nästa såsom dig själv” men många gånger glömmer jag bort det sista – ”såsom dig själv”.

För Gud har skapat mig och Gud sa: ”Du ska älska din nästa såsom dig själv” men många gånger glömmer jag bort det sista – ”såsom dig själv”.

Det är viktigt att vi tar hand om oss själva och lyssnar inåt till vad vi mår bra av. Att vara kristen handlar inte endast om att ta hand om andra. Det handlar också om att ta hand om sig själv. Jag glömmer ofta det och vill skicka med den tanken till dig som läser idag.

/Lisa Thunberg & Jenny Forsberg

Tips! Lyssna på Jennys musik!

Spotify: Om du finns, fyll mig med ro

Nyare musik av Jenny: Soundcloud

Följ Jenny på instagram: @jennykatarinaa


Detta är en artikel från senaste numret av inblick. Läs hela tidningen >>

 
Rebecka Appelfeldt