Linnéa valde fotbollen

För de allra flesta är fotboll bara en hobby. Ett fritidsintresse med träningar på kvällar och matcher på helger. Ett fåtal väljer att gå in helhjärtat för sin passion och är då också villiga att lägga ner all den tid som en elitsatsning innebär. Linnea Liljegärd från Lida tog sig hela vägen från Skogsbygdens IF till skytteligavinst i damallsvenskan och spel i landslaget.

Linnea började sin fotbollsbana i Skogsbygdens IF när hon var fyra och ett halvt år gammal, efter att ha tjatat hemma om att hon också ville spela precis som sin bror som var några år äldre. Hon fick börja med flickorna som var tio år eftersom det inte fanns något annat lag. Efter tio år i Skogsbygden blev nästa steg Falköping dit hon gick som 15-åring. Där var Linnea med och förde upp laget till damallsvenskan men efter att laget trillat ur den högsta serien var det dags att gå vidare i karriären och valet föll då på Kopparberg/Göteborg. Med Torbjörn Nilsson som tränare tog hon chansen när Lotta Schelin flyttade utomlands och fick sitt stora genom-brott 2009, då hon vann både skytteligan i damallsvenskan, blev utsedd till ”Årets forward” och fick pris som ”Årets genombrott” på fotbollsgalan.

Som om detta inte vore nog blev det även landslagsspel i EM, där Sverige åkte ut i kvartsfinal. I takt med framgångarna kom också anbud både från andra klubbar i Sverige och från utlandet men Linnea valde ändå att stanna i Göteborg. Där fortsatte hon att göra mål vilket även belönades med spel i det svenska landslaget i VM-kvalet till mästerskapet 2011. När Sverige senare tog brons i detta mästerskap fanns dock inte Linnea med. Skador och konkurrenssituationen i klubblaget hade gjort att hon även tappade sin plats i landslaget.

För att få en ny utmaning satsade Linnea allt på ett kort och hoppade på ett erbjudande från en rysk klubb, ett val som skulle visa sig inte bli vad hon hoppats på. Skadebekymmer och kulturkrock gjorde utlandsäventyret kortvarigt. Kontraktet bröts och efter spel i Norge och Kristianstad började tankarna komma på att avsluta karriären. Motivation-en fanns inte riktigt där längre och andra saker började kännas viktigare än fotbollen. 25 år gammal valde Linnea att sluta sin professionella fotbollskarriär för att istället satsa på att bli tränare.

Valet att satsa helhjärtat på fotbollen är inget Linnea ångrat. Visst har det funnits perioder där sex träningar plus match varje vecka gjort att annat fått stå tillbaka, men hon har ändå känt att fotbollen varit så rolig att den ändå alltid kommit naturligt i första hand så länge motivationen funnits där. Förstående familj och vänner har naturligtvis också spelat en stor roll för att ha kunnat kombinera en proffskarriär med ett vanligt socialt umgänge. För ett år sedan valde Linnea att flytta med sin familj från Borås hem till Lida igen. Fotbollskarriären består nu i att vara tränare för Boråslaget Bergdalen.

Gustav Oscarsson

Rebecka Appelfeldt