Familjelördag

Vilket av kärlekens fem språk talar du, din partner och dina barn? Hur bygger man en kärleksrelation som klarar både med- och motgång? Hur hittar man balansen i sitt föräldraskap mellan ramar och kramar?

Med fokus på parrelationen och föräldraskapet samlades ett antal personer, en lördag i mitten av mars, för att lyssna till och inspireras av Micke Gunnardo. Micke arbetar med att handleda och vägleda barn, föräldrar, par och hela familjer. Vi fick vara med om en otroligt inspirerande dag full med tankar, tips och konkreta exempel från verkliga livet på hur man kan hantera såväl kärleksrelationen som föräldraskapet.

Micke talade om att det är ytterst viktigt att parrelationen vilar på en säker grund, att veta att man kan lita på varandra i livets alla skeden, i såväl med- som motgång. Andra nyckelord han tog upp var kärlek i praktisk handling - att få ens partner att känna sig älskad, bra kommunikation, bra sexliv, att ha roligt tillsammans och att kunna lösa konflikter.

Som alla föräldrar vet kan föräldraksapet vara både härligt och förfärligt. Micke talade om att du med din tid med barnet och barnets erfarenhet av att ibland uppleva sig vara den viktigaste människan i ditt liv och med hjälp av din kärlek kan förstärka ditt barns positiva beteende. Man förebygger då automatiskt mycket att det beteende man vill se mindre av.

Vad är då kärlekens fem språk? Micke (utifrån Gary Chapman) menar att varje människa i första hand talar ett eller två av kärlekens fem språk, vilka är; kärleksfulla ord, hjälpsamma handlingar, tid för varandra, omtänksamma gåvor och fysisk beröring. Med hjälp av detta verktyg kan du visa att du älskar och fylla på din partners eller ditt barns kärlekstank på just det sätt han eller hon behöver. Vi var nog många som efter dagen gick hem och försökte komma underfund med vilka kärleksspråk vår partner och våra barn talar för att sedan försöka ge än mer kärlek på just det sättet.