På cykel genom Sverige och till fots upp på Kilimanjaro

I lördags var det bygdens julfest i Ljurhalla missionskyrka. Det var helt fullsatt i festsalen när Mona-Britt Karlsson bjöd gästerna att ta för sig av gröten och smörgåsarna. Efter att vi ätit oss mätta, samtalat med bordsgrannarna och löst lite kluriga uppgifter, flyttade vi oss till kyrksalen, där vi fick vara med om två fascinerande berättelser i ord och bild.

Två av församlingens ungdomar tog över mikrofonerna. Först tog Emil Oscarsson med oss på en resa genom Sverige på cykel från Treriksröset till Smygehuk. AT har tidigare haft artikel om hur Emil, tillsammans med en kompis bestämde sig för att, så snabbt som möjligt, cykla från norr till söder. Ambitionen var att klara det på 9-10 dagar, men dessa stålmän fixade det på mindre än 7 dagar. Emil berättade och visade bilder om olika händelser under färden.

Inte nog med detta kraftprov, utan några veckor senare åkte Emil, tillsammans med kompisen Daniel Marinder till Tanazania för att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro. 

Denna berättelse var minst lika fascinerande och killarna berättade i ord och bild och med mycket humor om vandringen till toppen, som ligger på 5.895 meters höjd. Från varmt och grönt vid starten till bergigt, kallt och stenigt  närmare toppen.. Största problemet var den allt tunnare luften, där risken för allvarlig höjdsjuka alltid finns.  Killarna kom dock både upp till toppen och ner till baslägret igen, utan att ta skada.

Efter detta väntade ett par dagars safari i nationalparker innan man avslutade med välförtjänt badsemester på Zanzibar. Emil och Daniel fick välförtjänta applåder, både för sina prestationer och för en bra presentation.

Efter dessa svettiga berättelser smakade kaffe med tårtbuffé utmärkt. Innan festen var slut fick vi också lyssna till sång av Evelina Karlsson samt av Mona-Britt Karlsson och Eva Alsén, innan pastor Krister Johansson avslutade en mycket trevlig kväll med en andakt.