Vår vänförsamling i Ryazan

 

Equmeniakyrkan Ljurhalla har en vänförsamling i Ryssland. Staden där vänförsamlingen finns heter Ryazan och ligger ca 200 km sydöst om Moskva. Ryazan har drygt 600.000 invånare och är grundad år 995, numer en militärstad och har varit stängd för utlänningar fram till 1991.

Vänförsamlingen i Ryazan är en baptistförsamling, Independent Baptist Church, som har drygt 100 medlemmar. Utbytet består av brevväxling, personliga kontakter och besök och att vi stöttar dem i deras sociala arbete bland barnhemsbarn och pensionärer.

1991 på hösten sände vi iväg den första hjälpsändningen till Ryazan och under flera år sände vi hjälpsändningar dit ett par gånger om året.

Detta kunde vi göra tack vare att vänliga människor från vår bygd och Alingsås - Vårgårda och andra, skänkte kläder och pengar. Att hjälpen har varit mycket uppskattad, det har vi fått många bevis för. Under de senaste åren har vi stöttat deras arbete främst genom ekonomiska bidrag som gått till socialt arbete bland barnhemsbarn och andra hjälpbehövande. Församlingen i Ryazan har under de här åren stadigt växt och mitt i alla materiella svårigheter har man samtidigt haft alldeles för trånga lokaler och i december 2000 stod deras nya kyrka färdig. Församlingens verksamhet påminner mycket om vår egen med gudstjänster, barn och ungdomsarbete och träffar för daglediga mm.

Församlingens ungdomar besöker regelbundet olika barnhem i Ryazanregionen. Då undervisar man i kristen tro genom drama och musik och försöker ge dessa utsatta barn ett hopp och en trygghet inför framtiden.

Den gamla kyrkan har byggts om till ett boende för barnhemsbarn som är på väg ut i vuxenlivet. Församlingen stöttar dem med mat och husrum men hjälper dem även med studievägar, arbete och juridisk hjälp att ta vara på deras rättigheter i samhället. Den ekonomiska kris som drabbade vår värld under 2008 drabbade de svaga grupperna i Ryssland väldigt hårt, och de som bor och arbetar på detta transithem har fått arbeta mycket med praktiska saker för att få mat, värme och kläder, förutom att sköta sina studier. Just nu har man egentligen inte resurser för att ta ha mer än 5 ungdomar boende i transithemmet, men trycket är stort och under detta år räknar församlingen med att ha 13 barn boende där.

 

Nedan följer brev från Ryazan och Anatoly

Joel Oscarsson