Vår och påsk

varochpask.jpg

Vår

Så har det blivit vår även detta år 2019. Just nu när jag sitter och skriver är det lite kallt ute och en och annan snöflinga flyger fram utanför fönstret. Snö och lite omväxlande väder hör ju även våren till och jag påminner mig om ett gammalt bondspråk från förr - “aprilasnö är som fåragö” vilket lär betyda att fårens gödsel är lika kraftlös som snön som kommer i april, den försvinner lika snabbt som den kom.

Jag tycker väl egentligen att våra fyra årstider var och en har sin egen charm men är ändå inte våren på något sätt lite mer än de övriga årstiderna - så tycker i alla fall jag. Tänk när de första snödropparna kommer fram till och med innan vi räknar att våren kommit. De kan till och med titta fram när snön ligger kvar i skog och mark. I år blommade till och med krokusarna där hemma i februari månad och sen följer det ena vårtecknet efter det andra. Olika fåglar tittar förbi, det börjar grönska i träden och vi plockar tussilago med mera och ställer in på våra köksbord. Värmen kommer smygande och det blir ljusa kvällar särskilt nu när vi dragit fram klockan en timma även om inte alla tycker att det är så bra.

För mig är detta ett stort bevis på att det finns en Skapare, en Gud bakom allt som sker i vår natur och vi kan då på ett speciellt sätt se det när våren kommer. Tänk allt som legat dött och fruset under jorden och även i djup och kall tjäle. Tänk att detta döda som vi inte sett på några månader under vintern börjar att spira och blomma igen - kan det vara en slump eller är det någon som håller en hand över allt detta - en Skapare. Ja, för mig är det inte en tvekan - det är en Skapare och det är Gud.

Påsk

Om en dryg vecka nu från det att jag sitter och skriver detta är det påsk. Påsken är en av den kristna traditionens största högtider, kanske den största. Även om julen med Jesu födelse kan tyckas firas mer så är för mig påsken med dess innebörd en viktigare högtid.

Vad har då påsken och dess innebörd för betydelse för oss idag vi som lever nu. Du kan historien om vad som hände de sista dagarna under påskveckan. Skärtorsdagen är Jesus och hans lärjungar samlade i den övre salen och Jesus berättar vad som kommer att hända med honom och så delar han bröd och vin, det vi fortfarande gör och det vi kallar nattvarden. Sen kommer långfredagen, Jesus har blivit tillfångatagen och döms till döden och dör han på ett kors på Golgata. Allt det han gjorde verkar vara meningslöst men så kommer söndagen och triumfen är ett faktum när Jesus står upp från de döda och blir levande igen.

För mig betyder det allt. Jesus dog på korset för min skull, för att jag också ska få leva. “Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv” läser vi i Johannesevangeliet. Det är sammanfattningen av Guds stora kärlek till oss människor - till dig och mig. Har du möjlighet så ta dig till en kyrka i din närhet och fira påsk och tacka Gud för allt det han gjorde genom Jesus och tänk att det var för din skull han gjorde det.

/Diakon Håkan

Guest User