Sommar!?!

blogg idas sommarvisa.jpg

Nu är sommaren här. Eller…? Det finns olika saker som avgör om sommaren är här, objektiva – typ ”juni, juli och augusti är sommarmånader”, eller subjektiva – typ ”Nu har jag suttit ute och fikat”. Det finns olika saker du och jag förknippar med sommaren. Jag vet inte vad som är ditt subjektiva kännetecken på att sommaren är här. Mitt sommartecken är när jag får plocka fram beachvolley-kärran och förbereda sommarens olika välgörenhetsturneringar. ”Ha kul i sanden och hjälp människor på samma gång” är mottot, förra året blev det mycket roligt i sanden och dessutom över 200.000 kr till hjälpverksamhet.

Idas sommarvisa hör numer till svenska folkets gemensamma tecken på att sommaren är i antågande. En fin beskrivning av den svenska sommaren. Men vad innebär egentligen texten, hur ska vi tolka den? ”Du ska inte tro att det bli sommar i fall inte nån sätter fart”. Vem är nån? Jaget i texten skapar ju sommaren på olika sätt. Är det Astrid Lindgren som skrivit texten eller Emils syster Ida eller är det ”jag” som sjunger texten som gör kohagen grön?

Klimatforskarna talar inte så mycket om att vi kan skapa det goda i naturen som att vi kan förstöra det. En allvarlig uppmaning och utmaning går ut från miljörörelserna på vad vi/jag kan göra för att bevara sommarens skönhet för kommande generationer. På det sättet kan du ge smultron åt kommande barn, genom att förändra din livsstil tillsammans med mänskligheten på vår jord. Det handlar om att låta nya tankar förändra mig, dig och världen.

Det är alltid upp till betraktaren att tolka ett konstverk. Så kan det också vara med sångtexten, vi är fria att tolka den som vi vill. Hur Astrid Lindgren tänkte när hon skrev Idas sommarvisa vet jag inte. Det kan ju vara en barnvisa med fantasifullt innehåll, där vi drömmar oss bortom verkligheten och blir skapare i fantasin.

Vi skulle också kunna ge ett djupare innehåll åt texten. Denna någon som satt fart är Skaparen av jorden, som lagt in årstidernas skiften och då inte minst sommaren skönhet. Om det är Gud som säger ”Jag gör himmelen vacker om kvällen” så får Ida sommarvisa ett djupare innehåll. Det är det Jaget som skapat hela naturen och får samspelet i naturen att fungera av sig självt i ett fantastiskt skådespel.

Mitt i naturen med alla dess lagar finns skapelsens krona – människan. Varelsen som fått en fri vilja. Vi/jag är inte de som skapar naturens skönhet. Men vi/jag har ett uppdrag att skapa goda kärleksfulla saker för varandra. Låt oss leva ut den lag Skaparen gett oss med stor fantasi och kärlek ”Allt vad ni vill att människorna ska göra föra er, det ska ni göra för dem”.

Vi i Equmeniakyrkan i Ljurhalla vill vara med och skapa en mer kärleksfull värld, med kraft och inspiration från Skaparen. Som vi beskriver det i vår vision ”En kyrka för hela bygden där mötet med Jesus Kristus, förvandlar mig, dig och världen”. Välkommen att skapa tillsammans med oss.

Önskar dig en riktigt skön sommar!

Tomas Arvidson, pastor

Tomas Arvidson