Häng med på Alpha

Alphainbjudan 2019.jpg

Häng med på Alphakurs i Ljurhalla

Minst 100.000 svenskar och totalt över 29 miljoner människor utöver vår värld har gått en Alphakurs. I Ljurhalla har vi ordnat Alphakurser de senaste 4 åren. Konceptet är enkelt, roligt och givande. Det har varit svårt för någon i bygden att undgå Alphabanderollen i Ljuurhalla, som ställt den något udda frågan: ”Om Gud finns – vad skulle du fråga honom”. Men vad innebär Alpha?

 

Är man nyfiken på att samtala om livsfrågorna, och funderar på hur livet hänger ihop är Alpha ett mycket uppskattat. I kursen samtalar man utifrån frågor som: Vem är Jesus? Vad händer när man dör? Hur kan man be?  Bibeln, hur ska man se på den? En av de saker som upplevs som värdefullt i Alpha är att alla respekteras för sin tro och sina åsikter och att man inte behöver vara kristen eller ens tro på Gud för att ha behållning av kursen. Men Alpha är ett fantastiskt sätt att söka sanningen om livet och vem Gud är tillsammans med andra. Hur är då kursen upplagd i Ljurhalla?

 

Håkan Oscarsson diakon i Ljurhalla har varit värd för kvällarna i Ljurhalla och sammanfattar kursen så här. ”Kursen vänder sig speciellt till sökare och de som inte så ofta går i kyrkan, men alla är välkomna. Vi träffas varannan tisdagskväll klockan 18.30. Vi börjar med att äta kvällsmat tillsammans i en god gemenskap kring matborden. Därefter presenteras kvällens ämne i ett föredrag. Vi har antingen visat en Alphafilm eller lyssnat till ett föredrag av vår pastor Tomas. Sen är vi redo för det som många upplever som höjdpunkten på kvällen – samtalet i små grupper. Vi samtalar om dagens tema och vi får dela våra erfarenheter och synpunkter med varandra. Alla är fria att tro det de vill och allas åsikter respekteras. Det finns med någon eller några från kyrkan som leder samtalet i de små grupperna, där vi även dricker kaffe tillsammans. Kvällen brukar avslutas med en meditationsandakt, vi lyssnar till musik och det finns möjlighet för den som vill att tända ljus mm. Kvällsmaten och den avslutande andakten delas med andra samtalsgrupper som träffas i kyrkan under kvällen. Alphan avslutas kl 21. Kursen är gratis men vi brukar ta ut självkostnadspris för maten”

 

Tomas Arvidson som är pastor i Ljurhalla har varit föredragshållare och samtalsledare för Alphakursen. Vi frågar honom om vilka människor som går Alpha och hur de upplevt kursen. ”De allra flesta har varit mycket positiva, flera av deltagarna har gått vidare i ”Betakurser” av olika slag. En del har inte haft så stor erfarenhet av kyrkan och kristen tro tidigare men upplevt det fint att få samtala och dela livet med andra. Andra har tidigare haft ett engagemang i kyrkan men av olika anledningar inte varit så aktiva på ett tag, de har känt Alphakursen som en avslappnad och skön miljö att få brottas med livsfrågorna och Gud. Det finns flera av församlingens vänner, som går till vår kyrka ibland men som inte är medlemmar, som gått Alpha. Flera medlemmar har också varit med som samtalsledare eller för att delta i samtalen eller för att göra sällskap med en vän till Alpha. Många har fördjupats i sin tro och upplevt kvällens olika delar och upplägget väldigt positivt. Inte minst har våra andaktstunder i slutet upplevts som en skön avslutning, där var och en får sitta med sina tankar och om de så vill samtala med Gud. Vi inleder alltid vår Alphakurs med en ”prova på kväll” den 24 september kl 18.30 där man får känna lite grann på upplägget. De allra flesta väljer att fortsätta hela kursen, men vi har också några enstaka som valt att inte gå vidare. Välkommen med på Alpha anmälan till Håkan Oscarsson diakon@ljurhalla.com 0702-23 95 66

Tomas Arvidson