TRO eller Tvivel

Så har vi nu passerat ännu ett påskfirande. Kanske det för många inte blev som vanligt nu när vi lever mitt i den så kallade coronapandemin. Släktträffar, kompisträffar som man haft under många år fick ställas in för att inte umgås för nära varandra med risk för smittan. Far och morföräldrar har inte fått träffa sina älskade barnbarn och så vidare. Påsken är ju också kyrkans stora högtid och gudstjänster har inte kunnat firas på samma sätt som tidigare. Man har fått följa gudstjänster och andakter via sin dator, padda eller mobil. Men det är många som säger att även om de kan se på webben som det heter så saknar de något och det är gemenskapen, men vi hoppas och tror att vi snart ska ses igen i våra kyrkor och i andra sammanhang också.

mat-reding-DE9jEp6fBX4-unsplash.jpg

Efter påskdagens uppståndelse visar sig Jesus livs levande för lärjungarna men en av dem, Tomas är inte med. När de andra berättar det för honom så säger han att han inte kan tro om han inte själv får se och så blir han kallad för “Tvivlaren”. Jag tänker att det inte är så konstigt att han tvivlade för det som hade hänt var ju egentligen svårt att ta till sig om man inte själv fått se. En vecka senare var de samlade på nytt och Tomas var med och Jesus kommer till dem igen och säger speciellt till Tomas att “Tvivla inte utan tro” och Tomas tror. Det Jesus sedan säger till Tomas det säger han också till oss idag. “Saliga de som inte ser men ändå tror”. Vi har inte sett Jesus på det sättet men förhoppningsvis har vi en upplevelse av Gud, av Jesus i oss som gör att vi ändå tror. Vi har fått uppleva honom på riktigt och han finns i oss, i våra hjärtan. Trots att tron finns där som en grund i mitt liv så kommer tvivlet emellanåt och för oss människor så är det inte så konstigt. Tro och tvivel kan gå hand i hand genom livet men om man upplevt Jesus och har en grundtro på att han finns så är den alltid starkare än tvivlet som kommer och går men tron består.

Påskens budskap till oss är att Jesus dog och uppstod för oss för att vi skulle få leva. Så får vi ta med oss det budskapet när vi går vidare och vi går in i vårens underbara tid där Gud på ett speciellt sätt visar sig i sin fantastiska skapelse och när jag ser allt i naturen få liv igen då kan jag inte tvivla utan då måste jag tro.

“Saliga de som inte har sett men ändå tror”

 Håkan Oscarsson,
Diakon Equmeniakyrkan Ljurhalla

Rebecka Appelfeldt