Sommar, sommar, sommar

När jag sätter mig ner och skriver detta är det måndag efter midsommar. Vi lever under årets ljusaste dagar och jag tycker det är skönt att sitta uppe länge och se när solen går ner och lösa ett korsord eller läsa en bok. Årets midsommar kanske inte blev som vanligt på grund av Coronapandemin och sommaren kanske inte heller blir så som vi är vana vid eller vad vi tidigare planerat men den behöver inte bli sämre för det.

Sommar ger oss minnen av olika slag eller hur. Sommarminnen från det vi var barn och växte upp men även minnen från vuxen ålder. Sommarlov för barnen och semester för de som jobbat. Minnen från somrar med bad i någon sjö eller i havet. Minnen från stickiga strån i ett hölass när det var dags att bärga årets höskörd. Smultron som plockades och sattes på ett strå. Glass och jordgubbar. Bilen eller husvagnen som packades för att åka någonstans på semester till någon semesterort. Ja det finns mycket som man kan plocka fram i minnet och glädjas åt och vara tacksam för när man tänker på sommaren. Jag har mina minnen och du har dina.

Sommar förknippar vi också förstås med sol och värme. Och när jag tänker på värme så tänker jag också på kärlek för att både ge och ta emot kärlek förknippar jag med värme. Det liksom känns varmt i hela kroppen vill jag påstå. Och när jag som har en tro på Gud så tänker jag förstås på Guds oerhörd kärlek till oss människor och det gör mig alldeles varm inombords. Det mest välkända bibelordet som handlar om Guds stora kärlek till oss människor brukar vi kalla “lilla Bibeln” och det står så här i Johannes 3:16. “ Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.” Ja det bibelordet sammanfattar Guds stora kärlek till oss människor. Det kanske inte alltid är så lätt att förstå vad det betyder i mitt eget liv utan det måste givetvis upplevas av var och en av oss i våra egna liv. Hoppas att du har den upplevelsen och att du känner den värmen, Guds kärleks värme i ditt liv.

Guds stora kärlek till mig fyller mig också med en stor tacksamhet att jag får ta emot den och vara en del av den. Jag fylls också speciellt under våren och sommaren av en stor tacksamhet till Gud när jag ser allt som till synes varit dött under vintern och som nu börjar att få liv igen och allt liksom exploderar i en fantastisk grönska och fruktbarhet. För min del är det ett stort bevis på att det finns en skapare, en Gud bakom allt detta fantastiska och det gör mig så tacksam.

Gud, tack för alla de små ting som jag oftast glömmer.
Tack för det leende jag fick idag.
Tack för ett vänligt ord. Tack för en sång jag hörde.
Tack för det som växer kring mig, gräs, mossor, stora skogar.
Tack för det som växer inom mig, en smula vishet mer för varje dag.
Tack också för minsta musen, för flugans surr, sol och skuggor, åskans muller långt, långt borta.
Tack för allt detta lilla som gör att jag känner mig så hemma i den värld som du har skapat åt mig , Herre.

Så önskar jag dig en skön och varm sommar.
Håkan Oscarsson,
diakon Equmeniakyrkan Ljurhalla.

Ge och ta emot värme denna sommaren!

Håkan Oscarsson