Fotbolls-EM på gott och ont

Fotbollen visade sig från sin allra bästa sida när det som inte ska hända händer. Christian Eriksen den danske stjärnan faller ned livlös till marken i matchen mot Finland när hjärtat stannar. Han återupplivas av lagkamrater och läkare. I intervjuer talas om fotbollen som lek och vad som verkligen är livets mening, resultatet i matchen spelar ingen roll - huvudsaken Christian överlevde. Danmarks ”roliganer” blandas med den finska sisun. Den finska delen av publiken skriker Christian och den danska svarar med Eriksen. Ett oförglömligt ögonblick och minnesbild från årets fotbolls-EM.

 Bara några dagar senare gör Sverige entré i samma EM. Sällan har väl ett lag blivit så tillbakapressat. Spelet påminner om handboll mot ett mål, där motståndaren spelar fram och tillbaka framför en uppställd försvarsmur. Spanien får dock förvånansvärt lite målchanser och med heroisk försvarsinsats, med svenske målvakten Robin Olsen i spetsen, ”vinner” Sverige matchen med 0-0. Och kanske var Sveriges målchanser de vassaste - ett skott av Alexander Isak styrs i stolpen av en spansk försvarare och Marcus Berg lyckas missa öppet mål efter en genialisk framspelning av samme Isak. Så kommer eftermälet i skarp kontrast till Danmark-Finland matchen. Marcus Berg hatas och hotas på sociala medier. Totalt oacceptabelt hojtar den svenske förbundskaptenen Janne Andersson mot näthatarna. Plötsligt visar fotbollen sin sämsta sida.

 När jag skriver detta har precis Frankrike och Tyskland spelat mor varandra. Fantastiskt skönspel bitvis. Samtidigt förskolenivå där en spelare helt sanslöst biter en annan. Ja fotbollen är verkligen en kamp på gott och ont.

 Det är inte så svårt för oss att ställa oss på det godas sida i detta. Vi hejar på Christian Eriksen och fördömer näthat och bitningar. I livet utanför planen ställer vi oss bakom både FN:s barnkonvention och människors lika värde. Vi tycker Jesu ord om ”att allt vad ni vill att människor ska göra för er det ska ni göra för dem”, är en god levnadsregel. Vi fördömer krig och naturskövling…

 I alla fall i teorin. I praktiken är kampen mellan gott och ont betydligt svårare. Är en dansk fotbollsstjärnas liv mer värt än en flykting på medelhavet? Finns det förlåtelse för den som gjort sitt bästa, men ändå inte räckt till? Är vi beredda att förändra vår livsstil för att rädda vår planet? Det där med gott och ont är inte alldeles lätt. Ena dagen blir plastkassar den största boven i kampen om planetens överlevnad. Nästa dag är bomullstillverkningen och med den bomullskassarna vi bytt till den stora miljöboven. Ensamheten var redan innan pandemin ett av de största sociala problemen i Sverige…

 Vi behöver ställa oss tillsammans och hjälpas åt att kämpa för det goda och mot det onda. Vi i Equmeniakyrkan i Ljurhalla vill kämpa för det goda både i teori och praktik. Vi hoppas du vill kämpa tillsammans med oss i vår bygd. Vår fasta förvissning är att vi behöver hjälp i kampen att urskilja vad som är gott och ont. Vi tror att vi behöver öppna oss för kärlekens förvandlande kraft där den får förvandla mig, dig och världen. Vi tror att Gud är kärleken och Jesus är Gud som hjälper oss urskilja och göra det goda.

 Tillsammans får vi både heja fram Sverige i fotbolls-EM och inspirera varandra till kärlek och goda gärningar i livet!

Tomas Arvidson, pastor

Tomas Arvidson