Besök från vänförsamlingen i Ryazan

Vid månadsskiftet nov-dec har församlingen haft besök av 8 gäster från vår vänförsamling i Ryssland. Åtta stycken av våra vänner från Ryazan var med på resan och de har bott hemma hos olika församlingsmedlemmar. Som sig bör var pastor Anatoli Redin, hans hustru Tatjana och vår engelskspråkiga vän Ludmilla med på resan. Övriga deltagare har inte varit i Sverige tidigare, så detta var en stor upplevelse för dem.

Under veckan var det ett varierat program. På torsdagen var de i Borås på lite shopping, på fredag kväll åkte de, tillsammans med värdarna, till ”Jul på Liseberg”. På lördagen var de först på Hjulet Second Hand och på kvällen var det dags för Hjulets årliga utflykt och personalfest. Då for alla anställda och frivilligarbetare till Åh stiftsgård och bjöds på ett fantastisk julbord. Och vad passade bättre än att våra ryssvänner följde med! Förutom ett riktigt svenskt julbord bjöds på underhållning och information om Hjulet.

På  söndag var det adventsgudstjänst i missionskyrkan med Nårungakören och vår pastor Krister Johansson, men vi fick också en hälsning av Anatoli Redin och ett par sånger av hans grupp. Mannen som förmedlade kontakten mellan Ryzankyrkan och vår kyrka i början av 1990-talet, pastor Ingvar Holmberg, deltog som tolk i mötet. Han och medlemmarna i kyrkan i Ryazan har aldrig träffats förut och han har inte heller varit i Ljurhalla tidigare, varför detta blev glad överraskning.

På söndagskvällen bjöd vännerna från Ryazen på en rysk afton, med mat som de själva lagat i kyrkan. Vi bjöds på god rysk soppa, en borstj, därefter på en kall potatis-, grönsaks- och köttsallad. 

Till detta serverades en kryddstark tomatsås, med mycket pepparrot och vitlök, samt gott pepparkaksbröd och allt kunde njutas tillsammans med en kall bärsoppa. 

Maten var god, men mest uppskattat var nog de bilder och berättelser om ungdomar som bor på  församlingens utslussningshem, som pastor Anatoli presenterade.  När barnen är 16 år måste de lämna barnhemmen och har ofta ingenstans att ta vägen och många hamnar i kriminalitet, missbruk och prostitution. Men för de ungdomar som får möjlighet att bo på utslussningshemmet, och där få möta kärlek och hjälp till yrkesutbildning och arbete, går det mycket bättre. Vi fick höra gripande berättelser om dessa ungdomars bakgrund och svårigheter, men där boendet  på detta hem och den hjälp man på olika sätt får via kyrkan , gör att de oftast kommer ut i arbetslivet och dessutom  har  många bildat lyckliga och kärleksfulla familjer. Som mest kan man ha 12 ungdomar samtidigt och det är till denna verksamhet som en del av överskottet på Hjulet Second Hand går varje år.

Vi fick också gripande vittnesbörd från både Sergei och Larissa om deras väg till tro och vad detta idag betyder för dem och deras familjer. Hela gruppen sjöng också flera sånger för oss.

På måndag behövde alla vila ut efter en intensiv vecka, men på kvällen blev det mer gemenskap med Ljurhallaborna , i samband med en kvällsmat på gröt och smörgås i kyrkan och tidigt på tisdag morgon lyfte planet hem till Ryssland igen.