Julfrid eller julstrid

Följande inlägg publicerades först i vårnumret av Församlingsnytt.

”Stilla Natt Heliga Natt! Allt är frid”, ”Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund”, ”Fröjdas vart sinne, julen är inne”. Detta är välkända fraser ur några av de mest vanliga psalmerna vi sjunger i juletid. Härliga psalmer som påminner oss om den där härliga julen som ligger framför oss.

Jag tycker otroligt mycket om julen, det är en härlig tid på året, en mysig ljusglimt i en årstid som annars är långt ifrån min favorittid på året. Inför varje jul, det är likadant varje år, så tänker jag att denna jul och adventstid ska bli en lugn och skön tid. Det ska finnas mycket tid till familj och vänner och i vår familj ska vi hinna allt det där julmyset och göra allt det där mysiga som hör julen till tillsammans. Själva julhelgen är en skön helg där umgänget med familj och släkt är det som dominerar.

Nog för att jag och vi som familj har en härlig jul med vår familj, men det är mycket som brister i min kanske naiva drömbild av juletiden. De flesta av oss kanske, jag hoppas det åtminstone, får vara med om en relativt lugn och skön julhelg, men vägen dit har varit kantad av allt annat än lugn och frid. Det är många ”måsten” som alltid måste fixas, tex julklappar som måste hinna köpas in. Man får ofta konstatera med facit i hand att tiden som man drömde om, att det skulle bli en tid av frid blev en tid av strid, en ständig kamp för att hinna med allt det som måste göras för att man någon gång ska få den där tiden av frid som man längtar efter. Jag tror att många känner igen sig!

Tyvärr har jag ingen direkt patentlösning på hur man skall lösa detta. För livet är som det är och saker och ting måste ordnas och fixas med och det är inte så mycket att göra åt. Men samtidigt tänker jag att det måste också finnas saker man kan göra någonting åt, om det är så att juletiden mest blir en jobbig tid p.g.a. allt som måste fixas bara för att det är jul. Man kan minska ner på julklappsinköpen, man kan eventuellt hoppa över några rätter till julbordet, mindre mat att laga, mätt brukar man oftast bli ändå, man kan kanske kan samordna några av alla besöken o.s.v.

Små tankebidrag i försöket att nå det som är det viktigaste med julen, att det blir en tid av skön och nödvändig tid av lugn och frid. Det är detta som Jesus önskar oss. Han som är julens huvud- person, säger i Johannesevangeliets kapitel 14 så här ”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger inte det som världen ger...”.

Det är denna frid som jag längtar mer efter och vill finna, hoppas du hittar den också.

God Jul och Gott Nytt År önskar jag er alla!

/Pastor Krister Johansson 

Joel OscarssonJul, Ljurhalla